Leo Vegas bonussen

De Olympische winterspelen van 2018

De Olympische winterspelen staan weer voor de deur. Dit keer wordt het door Zuid-Korea georganiseerd in een plaats waarvan de naam erg veel lijkt op de hoofdstad van Noord-Korea.

Desalniettemin, het schijnt toch echt in het veiligere Zuid-Korea te liggen. De Olympische spelen zijn een favoriet evenement bij eigenlijk alle skifanaten. Het is een van de weinige sportevenementen waarbij skiën live op televisie wordt uitgezonden. Dat is geweldig, als je het mij vraagt.

Alhoewel, elk jaar op 1 januari in de ochtend wordt de schansspring wedstrijd live uitgezonden op NPO. Dat is een fantastisch iets. Er zijn vele Nederlanders voor wie het een vaste traditie is om op 1 januari in de ochtend naar het nieuwjaarsconcert te kijken en daarna naar het schansspringen.

Daarnaast is schaatsen een favoriet onder de Nederlanders. Daarom worden vele schaatswedstrijden, schaatskampioenschappen, Nederlandse kampioenschappen schaatsen, Europese kampioenschappen schaatsen en wereldkampioenschappen schaatsen trouw uitgezonden op tv met vele kijkers. De Nederlanders weten hier elk jaar weer goed te presteren.

De skisport wordt echter minder goed uitgelicht op de Nederlandse televisie gedurende het jaar. Bijvoorbeeld slalom, langlaufen en andere afdalingen en subcategorieën in de skisport, worden zo goed als nooit uitgezonden. Hierdoor blijven deze sporten vrijwel onbelicht voor de Nederlanders. Behalve natuurlijk eens in de vier jaar tijdens de Olympische winterspelen. Maar dat is eens in de vier jaar. Dat is niet vaak.

Toch zijn we zeer blij met deze uitgebreide belichting van de skisport. Elke vier jaar, na de Olympische winterspelen, zien de indoor skibanen weer een groei in het aantal bezoekers. Deze mensen zijn weer gecharmeerd geraakt door het skien en hebben de latten weer ondergebonden. Deze groei is helaas elke keer van korte duur. Dan begint de lente weer en is men de wintersporten weer vergeten, zo lijkt.

Dezelfde tendens is te zien bij schaatsen. Schaatsen is een veel populairdere sport in Nederland dan het skiën. Als het schaatsen de geïnteresseerden echter niet vast weet te houden, is dit voor het skiën helemaal een hopeloze zaak.

De schaatssport beschikt over veel meer schaatsbanen dan dat er skipistes zijn in Nederland. Daar komt nog eens bij dat enkele keren per jaar, gedurende de koude wintermaanden, zo goed als elk water in ons waterrijke land verandert in een schaatsbaan. Als indoor skibond kunnen we hier natuurlijk nooit tegenop boksen.

Wij moeten het met name hebben van de mensen die van wintersport houden. Wintersport is heerlijk. Het is een combinatie tussen de sfeer van het wintersporten, de sport, het bewegen, even weg zijn, te midden van de besneeuwde bergtoppen zijn en vakantie hebben. Skiën is hier helaas een onderdeel in. Wellicht een belangrijk onderdeel, maar zeker niet de enige reden waarom mensen zo kunnen genieten van hun wintersportvakantie.

Het zou goed zijn wanneer wij als indoor skibond een manier kunnen verzinnen waarop we de stijging in het aantal geïnteresseerde Nederlanders in de skisport, na de Olympische winterspelen, kunnen vasthouden. Hoe kunnen we ze interesseren om vaker de indoor skipistes in Nederland op te komen zoeken? Dit is een beleidspunt dat we intern zullen moeten bespreken en oplossen.