Leo Vegas bonussen

Het magische van de wintersport

Graag breng ik een ode aan de wintersport.

“Oh, wat leuk. Waar ga je dit jaar heen.”, vragen ze. Dit jaar ga je naar Oostenrijk. Het is altijd kiezen tussen Oostenrijk en Zwitserland, maar Zwitserland is eigenlijk te duur. Tsjechië of Polen kan ook, maar dat vindt je dan weer te goedkoop en basic. Je houdt van de vele wintersport faciliteiten in de dorpen in Oostenrijk en Zwitserland.

Vervolgens vragen ze: “Ga je skiën of snowboarden?”. Het is altijd dezelfde vraag die iedereen stelt aan wintersporters. Wat is het toch met wintersport? Gaan er geen mensen in de winter op vakantie naar wintersportgebieden om te wandelen en te genieten van de prachtige winterse natuur, de besneeuwde bergtoppen en de adembenemende uitzichten?

Elk jaar ga je skiën. Je hebt wel een gesnowboard, maar je bent mee een ski-persoon. Bovendien heb je je eigen ski’s. Dat scheelt weer kosten aan ski materialen huren.

De reis hoeft niet intensief te worden voorbereid. Je hebt namelijk al je bestemming meteen gekozen. Een goed hotel in het dorp kende je ook al en deze heb je een jaar van tevoren gereserveerd. Je gaat met de auto. Het is even rijden, maar dat is veel gemakkelijker en goedkoper dan vliegen en een auto te moeten huren. De winterbanden laat je nog even onder de auto zetten, de bak plaats je op de auto voor de bagage en de skies en je bent klaar om te gaan.

Je ziet er elk jaar weer enorm naar uit. Waarom eigenlijk? Dat is omdat een wintersportvakantie geen normale vakantie is. In de zomer zijn veel mensen lui. Ze gaan op vakantie om uit te rusten en bij te komen. Ze willen het rustig aan doen. Vervolgens gaan ze naar een warm oord, waardoor je door de warmte ook weinig energie hebt om actieve dingen te doen.

Wintersport is echter compleet anders. Je gaat op sportvakantie. Je kiest ervoor om elke dag te sporten. En je doet het met plezier. Door te sporten, krijg je namelijk nieuwe energie. Bovendien sport je in de frisse en gezonde buitenlucht van de bergen. Heerlijk is het. Bovendien heb je een heel regelmatig ritme. Je wilt op tijd op de berg staan de volgende ochtend, dus ga je ook op tijd naar bed. Bovendien ben je erg moe van de hele dag skiën en krijg je een slaperige roes van de frisse berglucht en de ijle lucht in de bergen.

Door deze actieve dagbesteding kom je elke middag met een moe, maar met een voldaan gevoel weer in je prachtige berghut. Je geniet van de warmte van de sauna die in het huisje zit dat je huurt. Door deze warmte wordt je overigens alleen maar slaperiger. En je gaat weer op tijd naar bed.

Doordat de wintersport zo’n actieve vakantie is in de gezonde buitenlucht en doordat je zo’n perfect nachtritme aanhoudt, ben je wel moe op de weg naar huis, maar heb je bovenal nieuwe energie. Dit is een heerlijk gevoel wat we in ons drukke bestaan tegenwoordig helemaal niet meer kennen. Wellicht dat de wintersportvakantie daarom zo populair is in Nederland.